2.10.2009

Doğu Anadolu Bölgesinin İlk Nuss Ameliyatı Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Gerçekleştirildi


Doğu Anadolu’da İlk “Nuss Operasyonu” Yapıldı

Nuss Operasyonu hakkında bir gelişmeleyi aktarmak istedim . Erzurum'da yapılan ilk ameliyatla ülkemizin doğu bölgelerinde yaşayan hastalarımız için alternatif olacak bir merkezde daha yöntem başarıyla uygulanacak artık. Detaylar aşağıda yer almaktadır..

Genellikle doğuştan gelen bir hastalık olarak bilinen göğüs çöküklüğü hastalığının tedavisinde kullanılan Nuss tekniği Doğu Anadolu Bölgesinde ilk olarak Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 4 hasta üzerinde uygulandı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yüksel, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahi Ünitesi doktorlarından Op. Dr Erdal Yekeler ve Op Dr. Hakkı Ulutaş’ın öncülüğündeki ekip tarafından gerçekleştirilen ilk ameliyatlarda, doğuştan göğüs çöküklüğü hastalığı olan Ahmet ve Fatih Çakır isimli kardeşlere başarılı bir müdahalede bulunuldu.

Müdahale sonrası bir açıklamada bulunan Prof Dr. Mustafa Yüksel, “Son sistem teknolojiyle donatılan Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Nuss Operasyonun ilk adımını attık. Bölgede ilk olarak gerçekleştirilen bu operasyon, basit ancak dikkat gerektiren bir yöntem. Meslektaşlarımız artık bu yöntemle hastalarına müdahalede bulunarak, tedavi yoluna gidecekler. Yapılan ilk ameliyatta oldukça başarılı olduklarını gördük. Bu da bizler için önemli bir ayrıntı. Çünkü bundan sonraki operasyonları kendileri gerçekleştirecek. Yurt dışında aldıkları eğitimin burada başarılı bir tatbikini gördük. Şimdiden hepsine kolaylıklar diliyorum.” dedi.

Nuss Operasyonu ile ilgili olarak Prof Dr. Mustafa Yüksel tarafından Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda 23.09.2009 tarihinde saat 16 : 00 da bir bilgilendirme konferansı verildi.

NUSS TEKNİĞİ NEDİR ?
Nuss Tekniği ilk olarak, Amerikalı bir cerrah olan Prof. Dr. Donald Nuss tarafından 1990’lıyıllarda Amerika’da uygulanmıştır.

Yeni yöntemle 1 saat gibi kısa bir sürede yapılabilen bu ameliyatla hastalar sorunsuz bir ameliyat sonrası dönemle sağlıklarına kavuşmaktadırlar.

Ameliyat sonrası hastaların ağrısı dindirilir ve gerekli solunum egzersizleri yaptırılır. Hastaların operasyon sonrası iki ay süre ile spor yapmaları ve ağır kaldırmaları yasaklanır. İki ay sonrası ise göğüs kaslarını geliştirici egzersizler önerilir, özellikle yüzme çok yararlıdır. Temas sporlarına ise 6 ay sonra başlanabilmektedir. Operasyon sonrası belli sürelerde hastaların takip edilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, göğüs kafesi kozmetiğini bozan göğüs çöküklüğü hastalığı yeni ameliyat yöntemiyle (Nuss Tekniği), daha az hastanede kalış süresi, mükemmel estetik sonuç, basit ve kolay bir ameliyat ve rahat bir ameliyat sonrası dönemle yüksek düzelme oranıyla başarılı olmaktadır. Erken yaşlarda yapılan düzeltme, göğüs kafesi iskeletinin doğal gelişimini bozmaz ve gelişmenin normal olmasını sağlamaktadır. Çocukların sosyal gelişimi bozulmamakta ve kendilerini toplumdan soyutlamamaktadırlar. Kemikleşmenin tamamlandığı daha ileri yaşlarda ameliyat mümkün olmakla birlikte teknik olarak daha zor olabilmekte ve psikolojik problemlerle mücadele zorlaşmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder